حقالاجرای اسناد لازمالاجرا : هزینه های اجرایی – تنظیم و اجرائیه سند |
در میان آثار مختلفی که اجرای اسناد به دنبال دارد، پرداخت هزینه های اجرا تنها اثری است که در مقابل منافع متعهد له ظاهر می شود. اما این امر با توجه به سایر مزایا و منافعی که اجرای مستقیم اسناد به دنبال دارند ناچیز شمرده می شود و مانع از سوق دادن اشخاص به تنظیم اسناد رسمی نمی گردد.
گفتار اول: اقسام هزینه های اجرا
هزینههایی که به اجرای سند (از طریق اجرای ثبت) تعلق گرفته و وصول میگردد به شرح زیر است:
۱ـ حقالاجرا
۲ـحق مزایده در مواردی که مال به مزایده گذارده میشود.
۳ـ هزینه بازداشت.
۴ـ هزینه ارزیابی.
۵ـحقالحفاظه
بند اول : حق الاجرا
از میان هزینه های اجرا مهمترین و اصلی ترین هزینه مربوط به حق الاجرا می باشد. در این قسمت ضمن تعریف این مفهوم، میزان حق الاجرا را در موارد خاص را بررسی نموده و موارد معافیت از پرداخت حق الاجرا را مطرح می نماییم.
الف: تعریف
حقالاجرای اسناد لازمالاجرا نیمعشر یعنی ۵ درصد مبلغ مورد اجراست و از کسی که اجرائیه علیه او صادر گردیده، اخذ میشود مگر اینکه بستانکار بدون حق، تقاضای صدور اجرائیه کرده باشد که در این صورت، نسبت به قسمتی که حق نداشته از خود او اخذ میگردد. (مادهی ۱۳۱ ق.ث و بند ”ک“ مادهی ۱ قانون وصول برخی از در آمدهای دولت…. مصوب ۱۳۷۳)
چنانکه طرفین (متعهد و متعهدٌله) پس از صدور اجرائیه و ابلاغ در خارج صلح نمایند یا قرار اقساط بگذراند و یا مهلت بدهند یا مدت یکسال اجرائیه را تعقیب ننمایند، متضامناً مسؤول پرداخت نیمعشر خواهند بود و کسی که در نتیجه مسؤولیت تضامنی حق اجرا را میپردازد میتواند آن را از طرفی که قانوناً مسؤول پرداخت حق اجرا میباشد بهوسیله اجرا وصول نماید[۱]. (تبصره مادهی ۱۳۱ ق.ث )
باتوجه به مفاد تبصره مادهی ۱۳۱ ق.ث و مواد ۱۵۸ و ۱۶۶ آ.ا.م.ا.ر در هر پرونده اجرائی پس از ابلاغ اجرائیه، حقالاجرا تعلق گرفته و وصول میشود مگر اینکه مرجعی که پرداخت نیمعشر بهعهده اوست بهموجب مقررات خاصی از پرداخت معاف شده باشد. بهعنوان نمونه مادهی ۹۸ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ۱۳۸۰[۲] که بهموجب آن چنانچه زوجه پس از صدور اجرائیه درخصوص وصول مهریه و لازمالاجراشدن، به هر علت، از ادامه عملیات اجرایی منصرف شود، از پرداخت نیمعشر دولتی معاف خواهد بود. یا مادهی ۲ قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حقالثبت و نیمعشر اجرایی مصوب ۱۳۳۴ که به موجب آن در کلیه مواردی که طبق مقررات موجود پرداخت نیمعشر اجرایی به عهده صندوق دولت میباشد، ادارات دولتی از پرداخت نیمعشر معاف خواهند بود.
برایناساس چنانچه اجرائیه وفق مقررات ابلاغ شده باشد، حقالاجرا تعلق گرفته و وصول خواهد شد و انصراف بعدی بستانکار و درخواست وی جهت خودداری از ابلاغ اجرائیه، تأثیری در تعلق حقالاجرا نخواهد داشت مگر اینکه درخواست مذکور قبل از تاریخ ابلاغ اجرائیه، وصول و در دفتر اداره ثبت صلاحیتدار، ثبت شده باشد که در اینصورت ابلاغ صورت گرفته، مؤثر نبوده و تعلق حقالاجرا منتفی میباشد. (مادهی ۱۶۶ آ.ا.م.ا.ر)
لازم به توضیح است طبق تبصرههای یک و ۲ مادهی ۱۵۸ فوق که از نوآوریهای آییننامه جدید است و در جهت تشویق افراد به تسریع در ایفای تعهدات خود مقرر گردیده است، هرگاه بدهکار سند وثیقهای یا ذمهای از تاریخ ابلاغ اجرائیه ظرف ۱۰ روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد, از پرداخت حقالاجرا معاف خواهد بود و چنانچه تا قبل از تنظیم صورتمجلس مزایده نسبت به پرداخت تمام بدهی خود اقدام کند، نصف حقالاجرا از وی وصول میگردد.
ب: حق الاجرا در موارد خاص
در برخی موارد همچون تخلیه، یا در معاملات قطعی که با ارزش معین و مقطوعی واقع می شوند،یا درموردخسارت تاخیرتادیه، همچنین درموردی که متعهد له از ادامه عملیات اجرایی منصرف میشود و ذمه مدیون را بری می نماید، این سوال پیش می آید که ایا تغییری در میزان حق الاجرا به وجود می آید یا خیر؟
۱– حق الاجرا در تخلیه عین مستاجره
حقوق دولتی برای تخلیه مورد اجاره از میزان مالالاجاره سه ماهه دریافت میشود. در صورتی که بعد از ابلاغ اجرائیه و قبل از تخلیه طرفین سازش نمایند یا موجر از تخلیه منصرف شود نیز نیمعشر تخلیه وصول میگردد. اما در مواقعی که بهعلت پرداخت مالالاجاره از تخلیه عینمستأجره خودداری و ختم عملیات اجرایی موکول به صدور حکم قطعی دادگاه میگردد تا زمانی که تخلیه انجام نشده، نیمعشر مطالبه نمیشود. (مادهی ۱۶۴ آ.ا.م.ا.ر )
۲ – حق الاجرا در معاملات قطعی و بارزش معین
در مواردی که موضوع لازمالاجرا تحویل عینِ موردتعهد است و نیز در صورتی که معامله قطعی باشد، حقالاجرا از اجاره سه ماهه دریافت میشود. اگر بهای ملک در سند معین باشد، میزان اجاره از قرار صدی ۱۲ درصد در سال تعیین میشود و در مواردی که بهای ملک در سند معین نباشد، ارزش معاملاتی ملک مبنا قرار میگیرد و اگر ارزش معاملاتی ملک مشخص نباشد، طبق نظر کارشناس ملک ارزیابی میشود. (تبصره مادهی ۱۶۴ آ.ا.م.ا.ر)
۳ – حق الاجرا در خسارت تاخیر تادیه
به خسارت تأخیر تأدیه نیز نیمعشر تعلق میگیرد. همچنین به حقالوکاله اگر جزو مدلول سند باشد. (مادهی ۱۶۲ آ.ا.م.ا.ر)[۳]
۴ – حق الاجرا درصورت ابراء ذمه مدیون
ابراء ذمه مدیون بهصورت کلی یا جزیی پس از ابلاغ اجرائیه سبب سقوط ذمه متعهد نسبت به حقالاجرا نمیشود و نیمعشر طبق تبصره مادهی ۱۳۱ ق.ث باید وصول گردد. یعنی طرفین متضامناً مسؤول پرداخت حقالاجرا هستند. (مادهی ۱۶۳ آ.ا.م.ا.ر)
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-01-31] [ 11:10:00 ق.ظ ]
|