پایداری اکسایشی ترکیبات آنتی اکسیدان |
چکیده:
اکسیداسیون روغن ها علاوه بر تغییر ویژگی های ارگانولپتیکی ماده غذایی، ارزش غذایی و عمر نگهداری روغن ها را کاهش می دهد و به دلیل تولید ترکیبات نامطلوب در روغن برای سلامتی مصرف کنندگان مضر است. برای جلوگیری از اکسیداسیون، روش های متعددی وجود دارد که یکی از این موارد افزودن موادی به نام آنتی اکسیدان است. امروزه از آنتی اکسیدان های سنتزی همچون TBHQ،BHT ،BHA و استرهای گالات به همین منظور استفاده می شود، اما با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان در بدن انسان دارند، به تدریج از لیست آنتی اکسیدان های مصرفی حذف می شوند، لذا تهیه و تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می باشد. در این تحقیق ابتدا عصاره گیری از پوست خرمالو انجام گرفته و ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره تعیین گردیده و سپس عصاره در دو غلظت ۴۰۰ و ۸۰۰ PPM به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتی اکسیدان اضافه شده و سپس نمونه های روغن آفتابگردان فرموله شده با این آنتی اکسیدان طبیعی تحت شرایط دمایی ۳۰ درجه سانتی گراد طی ۶۰ روز ذخیره سازی از نظر پایداری اکسایشی توسط پارامترهای عدد پراکسید، شاخص پایداری اکسایشی، عدد اسیدی و شاخص رنگ در دمای ذخیره سازی در زمان های ۰، ۱۵، ۳۰، ۴۵، ۶۰ با نمونه روغن آفتابگردان حاوی ۱۰۰ PPM آنتی اکسیدان سنتتیک TBHQ مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد غلظت ۸۰۰PPM عصاره پوست خرمالو در پایدارسازی روغن آفتابگردان طی مدت زمان نگهداری مشابه TBHQ و موثرتر از غلظت ۴۰۰ PPM عصاره پوست خرمالو عمل نموده است که به دلیل مقادیر بالاتر ترکیبات فنولیک و توکوفرولهای موجود درغلظت ۸۰۰PPM عصاره نسبت به غلظت های کمتر عصاره می باشد. در مرحله بعد روغن آفتابگردان حاوی ۸۰۰PPM عصاره با نمونه روغن حاوی ۱۰۰ PPM آنتی اکسیدان سنتتیک TBHQ تحت شرایط دمایی ثابت ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۴ ساعت حرارت داده شدند و در فواصل زمانی ۴ ساعت (۰، ۴، ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۴) از نظر پارامترهای پایداری حرارتی (عدد اسیدی، عدد کنژوگه، شاخص پایداری اکسایشی، شاخص رنگی، عدد کربونیل و مقدار کل ترکیبات قطبی) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آنتی اکسیدان سنتتیک TBHQ نسبت به عصاره پوست خرمالو با غلظت ۸۰۰PPM جهت پایداری اکسایشی کمی موثرتر عمل نموده است. بدین ترتیب می توان پوست خرمالو را به عنوان منبع مناسبی برای آنتی اکسیدان های طبیعی معرفی نمود و این اثر را ناشی از ترکیبات توکوفرولی و فنولی موجود در آن دانست.
کلمات کلیدی : عصاره پوست خرمالو، روغن آفتابگردان، پایداری اکسایشی، ترکیبات آنتی اکسیدان.
جزییات بیشتر درباره این پایان نامه :
پایان نامه اثر آنتی اکسیدانی عصاره پوست خرمالو در پایدارسازی روغن آفتابگردان
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده أ
فصل اول : مقدمه و کلیات
۱- مقدمه. ۳
۱-۱- خرمالو. ۳
۱-۱-۱- گیاهشناسی خرمالو. ۳
۱-۱-۲- اثرات فارماکولوژیکی خرمالو. ۳
۱-۱-۳- ترکیبات شیمیایی خرمالو. ۴
۱-۲- اهمیت چربیها و روغنهای خوراکی.. ۶
۱-۳- روغن آفتابگردان. ۶
۱-۳-۱- تاریخچه. ۶
۱-۳-۲- خصوصیات کلی گیاه آفتابگردان. ۶
۱-۳-۳- ترکیب روغن آفتابگردان معمولی.. ۷
۱-۳-۴- خواص درمانی تخمه آفتابگردان. ۷
۱-۴- واکنشهای اکسیداسیونی و مکانیسم آنها ۸
۱-۵- عوامل مؤثر در اکسیداسیون چربیها ۱۰
۱-۶- روشهای پایدار سازی روغنها ۱۰
۱-۷- آنتی اکسیدان ها ۱۱
۱-۸- طبقه بندی آنتی اکسیدان ها بر اساس نحوه عملکرد. ۱۱
۱-۸-۱- آنتی اکسیدان های اولیه. ۱۱
۱-۸-۲- آنتی اکسیدان های ثانویه. ۱۲
۱-۸-۳- آنتی اکسیدان های تشدید کننده ۱۲
۱-۹- آنتی اکسیدان های مورد استفاده در مواد غذایی.. ۱۳
۱-۹-۱- آنتی اکسیدان های سنتزی.. ۱۳
۱-۹-۲- آنتی اکسیدان های طبیعی.. ۱۳
۱-۱۰- تانن ها ۱۴
۱-۱۱- فرضیه ها ۱۴
۱-۱۲- اهداف… ۱۴
فصل دوم: پیشینه تحقیق
۲- بررسی منابع. ۱۷
پایداری اکسایشی روغنها با استفاده از عصاره های طبیعی آنتیاکسیدانی.. ۱۷
فصل سوم: مواد و روشها
۳- مواد و روش ها ۲۴
۳-۱- تهیه روغن آفتابگردان. ۲۴
۳-۲- تهیه عصاره پوست خرمالو. ۲۴
۳-۳- ساختار اسید چرب… ۲۵
۳-۴- اندازه گیری ترکیبات توکوفرولی.. ۲۵
۳-۴-۱- ترسیم منحنی کالیبراسیون: ۲۵
۳-۴-۲- اندازه گیری ترکیبات توکوفرولی نمونه: ۲۶
۳-۵- اندازه گیری ترکیبات فنلی.. ۲۷
۳-۵-۱- ترسیم منحنی کالیبراسیون. ۲۷
۳-۵-۲- اندازه گیری ترکیبات فنلی نمونه. ۲۷
۳-۶- اندازه گیری عدد پر اکسید. ۲۸
۳-۶-۱- ترسیم منحنی کالیبراسیون. ۲۸
۳-۶-۲- تهیه محلول استاندارد آهن III 29
۳-۶-۳- تهیه محلول تیوسیانات آمونیوم. ۲۹
۳-۶-۵- اندازه گیری عدد پر اکسید نمونه روغن.. ۳۰
۳-۷- عدد اسیدی.. ۳۰
۳-۸- اندازه گیری مقدار کل ترکیبات قطبی(TPC) 31
۳-۸-۱- آماده سازی سیلیکاژل. ۳۱
۳-۸-۲- اندازه گیری مقدار کل ترکیبات قطبی.. ۳۱
۳-۸-۲-۱- پر کردن ستون کروماتوگرافی.. ۳۱
۳-۸-۲-۲- تهیه و آماده سازی نمونه و حلال جداسازی.. ۳۱
۳-۸-۲-۳- عملیات کروماتوگرافی و محاسبه در صد ترکیبات قطبی کل.. ۳۱
۳-۹- اندازه گیری عدد دی ان مزدوج (CDV)1 32
۳-۱۰- اندازه گیری عدد کربونیل(CV2).. 32
۳-۱۰-۱- خالص سازی حلال. ۳۲
۳-۱۰-۲- محاسبه میزان ترکیبات کربونیل.. ۳۲
۳-۱۱- شاخص پایداری اکسایشی((OSI1 33
۳-۱۲- اندازه گیری مواد صابونی ناشونده ۳۳
۳-۱۳- اندازه گیری رنگ… ۳۴
۳-۱۴- تجزیه و تحلیل آماری.. ۳۴
فصل چهارم: نتایج و بحث
۴- نتایج و بحث… ۳۶
۴-۱- مشخصات روغن آفتابگردان. ۳۶
۴-۲- مشخصات عصاره خرمالو. ۳۷
۴-۳- تغییرات کیفی روغن آفتابگردان طی ۶۰ روز نگهداری در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد. ۳۷
۴-۳-۱- رنگ روغن آفتابگردان. ۳۷
۴-۳-۲- تغییرات عدد اسیدی روغن آفتابگردان. ۳۸
۴-۳-۳- تغییرات پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان. ۴۰
۴-۳-۴- تغییرات عدد پراکسید روغن آفتابگردان. ۴۱
۴-۴- تغییرات کیفی روغن آفتابگردان طی ۲۴ ساعت حرارت دهی در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد (شرایط اکسیداسیون تسریع یافته) ۴۲
۴-۴-۱- تغییرات رنگ روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. ۴۲
۴-۴-۳- تغییرات ترکیبات قطبی روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. ۴۵
۴-۴-۵- تغییرات عدد دی ان مزدوج روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. ۴۷
۴-۴-۶- تغییرات عدد کربونیل روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. ۴۸
فصل پنجم:نتیجه گیری و پیشنهادات
۵-۱- نتیجه گیری.. ۵۱
۵-۲- پیشنهادات پژوهشی.. ۵۱
فصل ششم: منابع
منابع. ۵۳
ضمائم. ۵۸
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول۱- ویژگی های شیمیایی و فیزیکی میوه خرمالو. ۴
جدول ۲- میزان مواد قندی خرمالو. ۵
جدول ۳- میزان ویتامین ث خرمالو. ۵
جدول۴- میزان ترکیبات کاروتنوئیدی خرمالو. ۵
جدول۴-۱- مشخصات روغن آفتابگردان. ۳۶
جدول ۴-۲- مشخصات عصاره مورد استفاده ۳۷
جدول ۶-۱- تغییرات رنگ نمونه های روغن مورد مطالعه طی ۲۴ ساعت نگهداری در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد. ۵۹
جدول ۶-۲- تغییرات پایداری اکسایشی نمونه های روغن مورد مطالعه طی ۲۴ ساعت نگهداری در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد. ۵۹
جدول ۶-۳- تغییرات ترکیبات قطبی نمونه های روغن موردمطالعه طی۲۴ساعت نگهداری دردمای۱۸۰درجه سانتی گراد. ۵۹
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-01-31] [ 11:06:00 ق.ظ ]
|