اجرای احکام کیفری |
مجازات تکمیلی در ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی مصوب امسال تعیین شده و شامل ۱۵ بند است. در این قانون پیشبینی شده است قضات اجرای احکام در مواردی که میتوانند برابر ماده ۲۴ قانون جدید در صورتی که محکومعلیه مفاد حکم را رعایت نکند به دادگاه پیشنهاد افزایش حکم را تا یک سوم بدهد و در صورت تکرار دادگاه بقیه مدت محکومیت را به حبس یا جزای نقدی درجه ۷ یا ۸ تبدیل کند. همچنین بر اساس این ماده پس از گذشت نیمی از مجازات تکمیلی، دادگاه میتواند با پیشنهاد قاضی اجرای احکام در صورت اطمینان به عدم تکرار جرم و اصلاح مجرم نسبت به لغو یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی اقدام کند. این موضوع تاسیس جدیدی است که در قانون مجازات اسلامی سابق پیشبینی نشده بود.در ماده ۲۷ این قانون پیشبینی شده است.
اگر محکوم پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده وی آمده، بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه میشود و در صورتی که مجازات مورد حکم شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد هر روز بازداشت معادل ۳ ضربه شلاق تعزیری یا ۳۰۰ هزار ریال جزای نقدی محاسبه میشود. احتساب ایام بازداشت قبلی نسبت به مجازات شلاق تاسیس جدیدی است که در قانون جدید پیشبینی شده است. تقاضای تعلیق پس از اجرای یک سوم مجازات وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش نظارت بر نحوه اجرای بازداشت بدل از جزای نقدی را از دیگر موارد مطرحشده در قانون فعلی مجازات اسلامی عنوان و تصریح کرد: این ماده قانونی یعنی نباید به موجب ماده ۲۹ قانون مجازات اسلامی مصوب سالجاری بازداشت بدل از جزای نقدی از ۳ سال تجاوز کند.
تقاضای تعلیق مجازات پس از اجرای یک سوم مجازات از دادگاه صادرکننده حکم قطعی نیز نهاد قانونی جدید بهشمار میرود.در قانون مجازات سابق قرار تعلیق مجازات حین صدور حکم صورت میگرفت و در مرحله اجرای حکم تعلیق مجازات پیشبینی نشده بود اما اکنون به موجب ماده ۴۶ دادستان یا قاضی اجرای احکام پس از اجرای یک سوم مجازات میتواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضا تعلیق کند. این ماده نسبت به جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ میتواند صورت گیرد. در مورد پیشنهاد تشدید، تخفیف، تبدیل یا توقف مجازات مورد حکم به دادگاه صادرکننده رای می توان گفت این موضوع با توجه به وضع محکوم و شرایط و آثار حکم در خصوص مجازاتهای جایگزین حبس است و قاضی اجرای حکم به موجب مواد ۷۷، ۸۰، ۸۱ و ۸۴ در قانون مجازات جدید نسبت به انجام این تکالیف اقدام میکند. قضات میتوانند از اختیار تعلیق مجازات حداکثر به مدت ۳ ماه در خصوص مجازاتهای جایگزین حبس از نوع انجام خدمات عمومی بنا به وضع جسمانی و نیاز به خدمات پزشکی یا معذوریتهای خانوادگی و … برابر با تبصره ۴ ماده ۸۴ استفاده و اجرای مجازات را به طور موقت تعلیق کنند.
در مورد ماده ۹۰ می توان گفت برابر با این ماده باید قاضی وضع اطفال، نوجوانان و رفتار آنان در کانون اصلاح و تربیت به دادگاه گزارش کند تا دادگاه در حکم صادره تجدیدنظر کند و مدت زمان نگهداری از این افراد را در کانون کاهش دهد. یکی دیگر از نوآوری های اجرای احکام مدنی می توان گفت در قانون آیین دادرسی کیفری قاعده مرور زمان فقط در مورد مجازاتهای بازدارنده بود اما در قانون فعلی مجازت اسلامی ، مجازاتهای بازدارنده در مجازاتهای تعزیری ادغام شده و به موجب این قانون با توجه به نوع جرایم تعزیری و درجات آن با انقضای مواعد قانونی میتوان نسبت به موقوف کردن اجرای احکام قطعی تعزیری اقدام کرد. همچنین به موجب ماده ۱۳۴ این قانون اجرای مجازات اشد در خصوص محکومعلیه دارای
محکومیتهای کیفری متعدد نسبت به جرایم تعزیری درجههای اول تا ۶ ذکر شده است.
به موجب ماده ۴۲۹ این قانون در مواردی که «محکومٌبه» قصاص در زندان باشد و صاحب حق قصاص بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به دلیل افاقه ولی دم یا مجنیعلیه مرتکب را در وضعیت نامعین رها کند قاضی اجرای احکام با شکایت محکومعلیه از این امر پرونده را برای تعیین تکلیف به دادگاه صادرکننده حکم ارسال میکند، دادگاه هم ابتدا مدت مناسبی را مشخص و به صاحب حق قصاص اعلام میکند تا در ظرف مدت مقرر نسبت به گذشت مصالحه یا اجرای قصاص اقدام کند و در صورت اقدام نکردن، دادگاه میتواند پس از تعیین تعزیر و گذشت مدت زمان آن با اخذ وثیقه مناسب و تایید رییس حوزه قضایی و رییس کل دادگستری استان تا تعیین تکلیف از سوی صاحب حق قصاص مرتکب را آزاد کند.
این مورد نیز برای قضات اجرای احکام و صادرکننده حکم و روسای دادگستری شهرستانها و استانها تاسیس قانونی جدیدی محسوب میشود.
۲-بیان مساله
قانون آئین دادرسی کیفری جدید در ۵۷۰ ماده و ۲۳۰ تبصره مصوب جلسه مورخ ۴/۱۲/۱۳۹۲ کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی که با عنوان لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردیده بود، پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت سه سال در جلسه علنی مورخ ۱۹/۱۱/۱۳۹۰ و تائید شورای نگهبانی مورخ ۲۶/۱۲/۱۳۹۲، در تاریخ ۳/۲/۱۳۹۳ طی شماره ۲۰۱۳۵ در روزنامه رسمی کشور منتشر شده است. اجراء در معنای قانونی و قضایی عبارت است از إعمال قدرت عمومی، برای تحمیل مفاد حکم مراجع قضایی، به محکوم علیه و یا اجبار شخص، به انجام تعهدات و الزاماتی که با تمایل و یا به امر قانون عهدهدار گردیده است. اجرای احکام، آخرین مرحلۀ دادرسیهای کیفری است. میتوانیم بگوئیم که دادرسیهای کیفری فقط برای تحقق بخشیدن به این مرحله صورت میگیرد. مراحل مختلف دادرسی کیفری – کشف، تحقیق، تعقیب و دادرسی- بدون اینکه توأم با اجرای حکم باشد آن قدرت و توان را ندارد که اهداف مجازات و یا اقدامات تأمینی و تربیتی را برآورد.
۳-اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
اجرای حکم، مرحله بهره برداری از دادرسی کیفری بوده و عدم اجرای آن درست نقطه مخالف آن است. زیرا نتایج و ثمرات دادرسیهای کیفری را از بین میبرد. قابل ذکر است که اجرای احکام کیفری از قوانین شکلی بوده و در آنها به بررسی فلسفه و طبقه بندی و سیر تاریخی مجازات پرداخته نمیشود زیرا این امور مربوط به علم کیفر شناسی است که قلمرو وسیعتری دارد.
احکام لازم الاجراء
۱) احکام قطعی:
حکم کیفری وقتی به موقع اجراء گذاشته میشود که قطعی باشد. بنابراین طبق مواد ۴۹۰ به بعد از قانون آئین دادرسی کیفری، احکام لازم الاجراء عبارتند از:
الف) حکم قطعی؛
ب) حکم دادگاه در مهلت مقرر قانونی نسبت به آن اعتراض یا درخواست تجدید نظر نشده باشد و یا اعتراض یا درخواست تجدید نظر نسبت به آن رد شده باشد؛
ج) حکمی که مورد تأیید مرجع تجدید نظر قرار گرفته باشد؛
د) حکمی که دادگاه تجدید نظر پس از نقض رأی، صادر می کند.
۲) اجازه قانون:
۱- احکام تبرئه: شرط قطعیت برای اجرای حکم کیفری، اختصاص به آرای محکومیت دارد. احکام تبرئه بلافاصله بعد از صدور باید به موقع، اجرا شود. (طبق ماده ۲۶۳ ق.آ.د.ک. مصوب ۱۳۹۲).
۲- قرارهای منع و موقوفی تعقیب: هرچند در خصوص اجرای فوری این نوع قرارها نص صریحی وجود ندارد؛ مع الوصف منطق قضائی و مبانی عدل و انصاف اقتضاء دارد که قرارهای منع و موقوفی تعقیب نیز فورا اجرا گردد. هرچند حین صدور قطعی نبوده و از طرف شاکی خصوصی و یا مدعی خصوصی قابل شکایت است.
۳- به وسیله مامورین و سازمانهای دولتی(در مواردی که اجرای حکم می بایست توسط آنها اجرا گردد، دادگاه ضمن ارسال رو نوشت حکم و صدور دستور اجرا، آموزش لازم، نظارت کامل بر چگونگی اجرای حکم به عمل می آورد.)
۴- قاضی اجرای حکم (در مورد حکم برائت و قرارهای منع تعقیب و موقوفی تعقیب)
اجرای احکام اعدام، قصاص نفس، رجم و صلب توأم با تشریفات بوده و بایستی رئیس دادگاه یا نماینده او، رئیس نیروی انتظامی یا نماینده وی، رئیس زندان، پزشک قانونی، و منشی دادگاه حاضر باشند.
جزییات بیشتر درباره این پایان نامه :
پایان نامه ارشد:ارزیابی نوآوری های اجرای احکام کیفری
۴-اهداف تحقیق
۱-معین نمودن ویژگیها و اوصاف قانون جدید آیین دادرسی کیفری بخش اجرا
۲- مشخص نمودن تعارضات و تفاوتهای قانون سابق و قانون جدید و همچنین تعیین وجوه اشتراکات در قانون.
۳-ارائه راهکارهای مناسب در خصوص کمی و کاستی های قانون
۴- بررسی و تبیین نوآوری های قانون جدید راجع به اجرای احکام کیفری در نظام حقوقی ایران
۵- ارائه راهکارها و راه حل های حقوقی مناسب و لازم به تصور رفع یا کاهش ایرادات و چالش های حقوقی پیرامون موضوع به منظور ارتقای سطح نظام عدالت کیفری و قضایی ایران
۶-سوالات تحقیق
۱-آیا در قانون جدید آئین دادرسی کیفری بخش اجرا، خلاء های قانونی قبل نیز به چشم می خورد؟
۲-آیا اجرای احکام اعدام، قصاص نفس، رجم و صلب توام با تشریفات است؟
۷-فرضیه ها
۱-قانون جدید آیین دادرسی کیفری بساری مشکلات و خلاء های قانونی قانون قدیم را پر کرده است.
۲-اجرای احکام اعدام، قصاص نفس، رجم و صلب توام با تشریفات است.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-01-31] [ 07:02:00 ق.ظ ]
|