یکپارچگی سیستم ERP |
جزییات بیشتر درباره این پایان نامه ها :
پایان نامه های متن کامل درباره تصیم کیری چند معیاره فازی
در این فصل به بررسی ادبیات موضوعی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، تاریخچه، معماری و چارچوب چرخه حیات این سیستم ها و تحلیل و ارزیابی مطالعات داخلی و خارجی انجام گرفته در این حوزه می پردازیم.
۲-۲- تعریف سیستم برنامه ریزی منابع سازمان
صاحبنظران تعاریف مختلفی برای ERP ارائه دادهاند که هر کدام جنبههای خاصی از این سیستم را مورد توجه قرار میدهد. شاید آشنایی با ویژگیها، قابلیتها و کارکردهای ERP در بخشهای مختلف سازمان در آینده بتواند کمک خوبی برای شناخت کامل این سیستم باشد اما در این بخش برای اینکه بتوانیم زمینههای لازم را برای پرداختن به بخشهای بعدی فراهم آوریم، تعاریف مختلفی را که برای این سیستم ارائه شده است، مورد بررسی قرار میدهیم.
براساس یک تعریف عمومی ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی منابع ﺳﺎزﻣﺎن، ﻳﻚ ﺑﺴﺘﻪ ﻧﺮماﻓﺰاری ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻨﻈﻴﻢ و از ﭘﻴﺶاﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺷﺪه ﺗﺠﺎری اﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﺪف آن ﻳﻜﭙﺎرﭼﮕﻲ اﻃﻼﻋﺎت و ﺟﺮﻳﺎن اﻃﻼﻋﺎت ﺑـﻴﻦ کلیه ﺑﺨشهای ﺳﺎزﻣﺎن از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﺎﻟﻲ، ﺣﺴﺎﺑﺪاری، ﻣﻨﺎﺑﻊاﻧﺴﺎﻧﻲ، زﻧﺠﻴﺮه ﻋﺮﺿﻪ و ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﺸﺘﺮﻳﺎن ﺑﺎ روﻳﻜﺮد ﻣﺸﺘﺮیﮔﺮاﻳﻲ و ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ ﺑﺎزار ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ [۳۵][۴۹].
ERP، یک پایگاه داده، یک برنامه کاربردی و یک واسط یکپارچه در تمامی سازمان است [۶۷]. ERP، سیستمهایی مبتنیبررایانه هستند که برای پردازش تراکنشهای سازمان طراحی شدهاند و هدف آنها تسهیل برنامهریزی، تولید و پاسخگویی بهموقع به مشتریان در محیطی یکپارچه است [۵۸].
ERP، به مثابه ستون فقرات[۱] اطلاعاتی یک سازمان از لحاظ پایگاه های داده و فرآیندهای سازمانی محسوب شده و به منزله نرمافزاری برای پشتیبانی فرآیندهای داخلی سازمان است.
سیستم برنامهریزی منابع سازمان را میتوان به عنوان نرمافزار یکپارچهای تعریف نمود که دارای اجزا و یا ماژولهایی برای برنامهریزی، تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت موجودی، مدیریت خدمات و نگهداری و تعمیرات، مدیریت حمل و نقل و بازرگانی الکترونیک است [۵۶].
ERP، یک راهحل سیستمی مبتنی بر فناوری اطلاعات است که منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته، به سرعت و با دقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار میدهد تا به طور مناسب فرآیند برنامهریزی و عملیات سازمان را مدیریت نمایند.
بسته نرمافزاری کاربردی ERP، مجموعهای از ماژولهای یکپارچه آماده راهاندازی، از پیش طراحی شده و از پیش مهندسی شده است که کلیه فرآیندهای تجاری سازمان را پوشش میدهد. در شکل ۲-۱ مفهوم شماتیکERP نشان داده شده است.
شکل ۲- ۱ مفهوم شماتیک ERP [۳۵]
آنچه از مجموع تعاریف فوق برمیآید این است که ERP یک مجموعه[۲] نرمافزاری است. در ادبیات فناوری اطلاعات و ارتباطات، این اصطلاح به مجموعههای نرم افزاری مستقل ولی مرتبط با یکدیگر اطلاق می شود که برای دستیابی به مقاصد خاصی طراحی شدهاند. امکان تبادل سریع اطلاعات بین این نرم افزارها و همسانی محیط کاری در آنها، از مهمترین ویژگیهای این مجموعه هاست. از سوی دیگر رابط کاربری[۳] در کلیه آنها مشابه یکدیگر است. ERP دقیقا چنین ویژگی را دارد یعنی مجموعه ای از چندین نرم افزار مستقل ولی مرتبط به یکدیگر است که امکان تبادل اطلاعات در بین آنها به راحتی وجود دارد.
همچنین بر ساختار ماژولار ERP تاکید شده است. در ادبیات برنامه نویسی ماژولها به مجموعه برنامه های مستقلی اطلاق می شود که در داخل برنامه های دیگر به اجرا در میآیند. منظور از ساختار ماژولار، بیشتر استقلال بخشهای مختلف برنامه از یکدیگر است. در این حالت میتوان به صورت انتخابی بخشهایی(ماژولهایی) از یک بسته نرم افزاری ERP را انتخاب و پیاده سازی کرد بدون آنکه نیاز به پیاده سازی تمامی بخشهای آن باشد. ساختار ماژولار ERP این امکان را فراهم میکند که ماژولهای مختلف را از تامین کنندگان مختلف تهیه و سپس مجموعه آنها را در کنار یکدیگر قرار دهیم. البته رعایت استانداردهایی در تولید ERP از طرف تامین کنندگان و فروشندگان نرمافزار باعث تسهیل در انجام این کار شده است. در حال حاضر برخی شرکتها بخشهای مختلف ERP خود را حتی از بیش از ۳ یا ۴ تامین کننده خریداری و سپس آنها را در کنار هم قرار دادهاند.
یکپارچگی سیستم ERP به معنای یکپارچگی از لحاظ امکان افزودن ماژولهای جدید، یکپارچگی از لحاظ پوشش دادن کلیه فرآیندهای مورد نیاز در یک بخش سازمان، یکپارچگی از لحاظ عدم تکرار برخی از فرآیندها و یا حتی بخشهایی از یک فرآیند و یکپارچگی از لحاظ اطلاعاتی و عدم تکرار داده ها در کل سیستم می باشد. به طور کلی یکپارچگی به مفهوم پوشش کامل نرمافزار بر روی فرآیندهایی است که نرم افزار برای آنها پیاده سازی می شود. به عنوان مثال با پیاده سازی ماژول حسابداری و مالی، تمامی فرآیندهایی که در واحد حسابداری و مالی سازمان تعریف شده اند، تحت پوشش قرار می گیرند.
از پیش طراحی، آماده و مهندسی شده بودن ERP از دیگر ویژگیهای این بسته نرم افزاری است. سیستمهای ERP براساس بهترین فرآیندهای موجود (به روش[۴]ها) در بخشهای مختلف صنعت طراحی
شده اند. به این معنا که رویه هایی که در بسته های نرم افزاری ERP برای پشتیبانی از فرآیندهای کلیدی سازمان قرار گرفته است، بر اساس رویه های استانداری طراحی شده که به تجربه ثابت شده بهترین راه برای انجام آن فرآیند خاص است. به عنوان مثال رویه های حسابداری تعبیه شده در ماژول حسابداری و مالی این سیستم از بررسی و تجزیه و تحلیل سیستمهای مالی سازمانهای بسیار گرفته شده و در نهایت رویه ای ارائه شده که آزمونهای مختلف را پشت سر گذاشته و بهترین راه برای انجام آن فرآیند است. بسته نرم افزاری ERP بصورت آماده و از پیش طراحی شده در بازار موجود است و عرضه کنندگان مختلفی آن را در اختیار سازمانها قرار می دهند. البته ERP عرضه شده توسط هر یک از آنها دارای ویژگیهای خاص خود بوده و تفاوتهایی بین آنها وجود دارد. این تفاوت اغلب ناشی از پیش زمینه شرکتهای عرضه کننده ERP است. برخی از آنها پیش زمینه حسابداری و مالی خوبی دارند و به همین جهت ماژولهای حسابداری و مالی عرضه شده توسط آنها از شهرت زیادی برخوردار است. برخی دارای زمینه تولیدی و برخی دارای زمینه تخصصی تهیه سیستمهای اطلاعاتی منابع انسانی می باشند. این تفاوت در زمینه ها از یک سو و از سوی دیگر توجه این عرضه کنندگان به صنایع خاص و نوع نگرش آنها به ERP، باعث تولید بسته های نرمافزاری ERP متفاوتی شده است. به عنوان مثال ERP عرضه شده توسط یک عرضه کننده، مناسب صنعتخودرو است و دیگری برای مراکز آموزشی مناسب است. با وجود این تفاوتها از لحاظ ساختاری و ترکیبی، تفاوت چندانی بین بسته های ERP مختلف وجود ندارد. ذکر این نکته در اینجا لازم است که برخی سازمانها بسته نرم افزاری ERP را خریداری نمی کنند بلکه با توجه به تخصصی که در سازمان آنها وجود دارد، خود راسا نسبت به توسعه نرم افزار ERP اقدام میکنند. پیاده سازی ERP در سازمان بستری یکپارچه برای تبادل سریع اطلاعات بین بخشها و فرآیندهای مختلف فراهم میآورد. این یکپارچگی بیشتر از آنجا ناشی میشود که کلیه اطلاعات سیستم تنها در یک پایگاه داده ذخیره سازی شده و مانند سیستمهای جزیره ای موجود در سازمانها، اطلاعات در پایگاههای دادهای متفاوت با یکدیگر از جنبههای مختلف، ذخیره سازی نمیشود. یکسانی زیرساخت توسعه ERP در ماژولهای مختلف، امکان توسعه آن را در کوتاه مدت و بلند مدت فراهم می آورد. به بیانی دیگر از یک بستر[۵] و زبان برنامهنویسی یکسان در طراحی و ساخت کلیه ماژولهای ERP استفاده می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-01-31] [ 03:18:00 ق.ظ ]
|